Ni resepi yang ku masak tengahari tadi. Tapi mlm ni baru leh update. Maklumlah sibuk ngan anak2. Ni pun sitecit Rayyan baru je tdo. Tu yang jenguk blog jap. He...he...he... Anyway berbalik kepada rendang kerang, sebenarnya dah lame nk buat tapi hari ni baru tercapai. Biasenyer masak rendang daging @ ayam so hari ni try ler masak rendang kerang.
Ni firstime masak rendang kerang tapi alhamdulillah menjadi. Siap bagi jiran2 rase lagi.Resepi rendang ni sebenarnya dari mentua. Cara membuatnye memang senang sangat. Biaselah mentua ku cepat,ringkas dan sedap.Seingat aku firstime masak rendang mase raye pose tahun lepas. Tu pun rendang daging untuk dimakan dengan ketupat dan lemang. Sedaaap woooo....Sebelum ni x pernah masak. Makan adelah. kih3. Dulu arwah mak selalu masak bl time raye. Kini dah x de lg. Nak makan rendang kene masak sndri tapi rendang arwah mak the best. Aku rindu sgt masakan arwah mak...........................
Rendang Kerang |
Bahan A:
Kerang
Santan
Kerisik
Air
Daun Kunyit Garam
Gula
Serbuk Perasa
Bahan B:
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Lengkuas
Kunyit
Cili Kering
Cili Padi
Serai
* semua bahan B dikisar
Cara Membuatnyer:
Masukkan semua bahan B yang telah dikisar lumat ke dalam kuali.Masukkan santan, kerisik dan air. Biarkan mendidih kemudian masukkan kerang, gula,garam, serbuk perasa dan dimasak sehingga kuahnye agak pekat. Last sekali masukkan hirisan daun kunyit. Sedia dihidangkan......
Senangkan....... resepi rendang paling ringkas tapi sedap dari ibu mertua ku. Disini setiap bahan tidak dinyatakan kuantiti sebab aku letak jer mengikut kesesuaian. x pandai la main sukat2 ni. he...he...he
3 ulasan:
rajin sggh kawan aku masak yek....ni yg tok tuer sayang sokmo
hahaha..... saye budak baru blaja masak. Cik dah lain la terror bab msk memasak ni.
sedap eh...
Catat Ulasan